Wat is “Coaching”

" COACHING " wat is dat eigenlijk ?

De laatste jaren lijken er overal coaches op te duiken, zowel in het bedrijfsleven als privé. Denk maar aan een loopbaancoach, voedingscoach, bewegingscoach, kindercoach, lifecoach, … en ga zo maar door.

Maar wat is dat nu eigenlijk: “coaching”?

Een mooie metafoor om dit uit te leggen is die van de postkoets, die Jeanette Stam, oprichter van de opleiding Magie van het kindercoaching, gebruikt om kindercoaching uit te leggen. In haar boek “Op avontuur met de kindercoach” neemt ze je mee op reis in die postkoets door kindercoachland. Ook het verschil tussen een coach en psycholoog of therapeut wordt duidelijk met deze metafoor.

De eerste koetsen werden gemaakt in het klein Hongaars dorpje Kocs. Dit waren een van de eerste voertuigen met een vering. De onderdelen van de postkoets staan symbool voor de delen van de mens. Zo wordt de postkoets gekenmerkt door zijn grote wielen met vering, de paarden, de koetsier, de passagier, de koffers op het dak en de bewaker voor de koffers en de passagier.

koets 4

De grote wielen zorgen voor veerkracht

Tijdens het coachen gaan we ons richten op de vering of veerkracht van de coachee. Een coachee is diegene die gecoacht wordt door de coach. Vaak loopt het mis, doordat er te weinig veerkracht is. Dit gebrek aan veerkracht zorgt ervoor dat er verkeerd gedrag zichtbaar wordt. Door in te zetten op het verhogen van je veerkracht kan je beter omgaan met obstakels en zal het verkeerde gedrag ook verdwijnen.

De paarden als talenten en kwaliteiten of potentieel

De paarden die de koets voortrekken bepalen het vermogen van de koets. Deze paarden zijn de talenten of het potentieel van de coachee. In coaching vertrekken we steeds vanuit de talenten en kwaliteiten, die reeds aanwezig zijn. Bij de kindercoaching gaan we niet alleen kijken naar de talenten en kwaliteiten van het kind, maar ook naar die van de ouders. Ook hun talenten, kwaliteiten en veerkracht onder de loep nemen kan voor inzichten zorgen. Samen zoeken we wat jou talenten zijn en op welke manier ze ingezet kunnen worden om de koets evenwichtig voort te trekken op je levensweg. Als je jouw talenten en kwaliteiten niet voldoende kent en ze niet onder controle hebt, gaan ze elk hun eigen kant op en wordt de koets onstabiel. Door ervoor te zorgen dat je talenten en kwaliteiten of ‘je paarden’ een gelijk span vormen en de koets evenwichtig voorttrekken, gaat ook je veerkracht verhogen.

De koetsier stuurt de paarden aan

De koetsier is diegene die de paarden goed kent en weet op welke manier hij ze moet aansturen, zodat ze de koets verder trekken. Dit is je bewustzijn, die leiding en sturing geeft aan jou talenten en kwaliteiten. Daarom is het belangrijk dat je jezelf goed kent of leert kennen tijdens de coaching. Een coach kan je helpen om zicht te krijgen waar jou kwaliteiten en talenten precies liggen en op welke manier je ze best kan aansturen. Je wordt in het coachingstraject mee op ontdekkingsreis genomen naar jezelf, wie je echt bent en de wereld om jou heen.

De passagier bepaalt de bestemming van de koets

We zijn druk bezig om te doen wat er van ons verwacht wordt of toch wat we denken dat we moeten doen van de maatschappij of onze omgeving. Maar is dat ook echt wat voor ons persoonlijk goed voelt, is dat de richting die ons innerlijk kompas aangeeft? Is dit echt waar we ons thuis bij voelen en voldoening uit halen? Een coach kan je helpen om terug te leren luisteren naar je innerlijk kompas, je intuïtie en daarmee aan de slag te gaan. Door je bewust te worden van je innerlijke kompas, ga je ook leren om je talenten en kwaliteiten in te zetten om het te volgen.

Doordat de passagier aan de koetsier de bestemming doorgeeft, kan de koetsier de paarden in de juiste richting leiden.

Tijdens de coaching ga je echt op zoek naar jezelf en wie je echt bent en wat je echt wil doen. Van daaruit kijken we verder hoe je je talenten en kwaliteiten daarvoor kan inzetten. Het is soms best lastig, maar uiteindelijk zal je merken dat het ook een beetje thuiskomen is als je de weg naar jezelf (terug) vindt. Het voelt alsof uiteindelijk alle puzzelstukjes echt op zijn plaats vallen. Dat gevoel geeft je juist energie en enthousiasme om er tegenaan te gaan.

Een psycholoog of therapeut gaat juist wel aan de slag met de inhoud van de koffers. Ze staan stil bij de pijndelen en trauma’s uit het verleden, in wat iemand heeft meegemaakt en hoe ze daar mee zijn om gegaan. Deze mensen zijn ook opgeleid om trauma’s onder de loep te nemen en je te helpen daar uit te leren. Ze helpen je te kijken in de koffers, ze uit te laden en te herschikken, zodat ze beter sluiten en steviger blijven staan.

De koffers met de bagage uit ons leven

Op de postkoets vindt je ook steeds de koffers terug. De koffers staan symbool voor de bagage van het leven, het verleden, de trauma’s en overlevingsmechanismen van de coachee en soms ook van de mensen rondom hem. Van die koffers blijf ik als coach af. Want daar zit nu net het grote verschil tussen een coach en een psycholoog of therapeut. Als coach richt ik me op de talenten en kwaliteiten, het bewustzijn en het innerlijke verlangen. Samen met de coachee kijk ik naar het hier en nu en hoe we van hieruit eventuele obstakels overwinnen en verder geraken.

Natuurlijk kan het gebeuren dat de koffers van je coachee eens openklappen. Zeker als er een goede vertrouwensband is tussen de coachee en de coach, die zorgt voor een veilig en thuisgevoel. Als coach zal ik luisteren, het laten zijn en er samen liefdevol naar kijken. Dit kan soms al voldoende zijn om de koffer nadien terug dicht te doen. Als ik merk dat het nodig is om in de inhoud van de koffer te graven of te herschikken, zal ik doorverwijzen naar een therapeut of psycholoog die daarin gespecialiseerd is.

De bewaker die de koffers en je innerlijke doel beschermt

Achteraan de koets zit de bewaker die de koffers en de passagier beschermt. Van zodra er iemand te kort komt bij het innerlijke bewustzijn of bij de trauma’s, schiet het verdedigingsmechanisme in gang door bepaald gedrag te tonen. Dit kan voor elk van ons anders tot uiting komen. Sommigen worden boos of maken zich juist heel klein en onzichtbaar. Anderen gaan juist heel opvallend of clownesk gedrag vertonen. Iedereen gaat daar op een andere manier mee om.

Door dit gedrag bij een coachee in vraag te stellen en ons vooral daarop te richten, gaan we eigenlijk de bescherming van de koffers, van het meest kwetsbare van iemand, in vraag stellen. Dit komt heel bedreigend en soms zelfs kwetsend over.

Als coach kies ik ervoor om me te richten op de kwaliteiten en talenten, het bewustzijn en het innerlijke doel en niet op het gedrag zelf. Op die manier wordt het gedrag onrechtstreeks beïnvloed, omdat de bewaker niet meer in de verdediging hoeft te gaan. De coachee zal zich goed, veilig en thuis voelen.

Western koets 2

De obstakels onderweg naar je bestemming

Je komt bij een coach terecht, omdat je met iets zit. Er is een obstakel op je pad waardoor je koets opgehouden wordt. Ik wil als coach graag met jou uitzoeken wat dit obstakel is en welke levensles er voor jezelf of je kind inzit. Het idee om zelf een obstakel aan te pakken, roept soms weerstand op. Dan gaan we samen op zoek naar het doel dat achter het obstakel ligt.

Samen gaan we kijken welke talenten en kwaliteiten je nodig hebt en in welke richting je bewustzijn je leid om de weg te kunnen verder zetten. Ik ga mee kijken wat er op dit moment een obstakel vormt en wat het doel is waar je naartoe wil. Soms zal je merken dat je een kleine tussenstop of omweg moet maken, maar geloof me, het zal meer dan de moeite waard zijn.

Ik kijk er naar uit om samen met jou op deze ontdekkingsreis te gaan en te (her)ontdekken hoe mooi en bewonderenswaardig je bent! Want dat is waar ik met Coaching Myrabelle voor sta!